63% от децата у нас са с гръбначни изкривявания или страдат от затлъстяване. Това стана ясно по време на кръгла маса "Искаш ли да си здрав? Аз да!", която бе открита от  зам.-кмета по младежка политика и спорт на Пловдив Георги Титюков.

Най-честите причини за възникването на заболяванията са застоялият начин на живот, обездвижването и времето, което подрастващите прекарват пред компютрите.

През последните години Община Пловдив работи в посока подобряване условията за спорт както за децата, така и за всички останали граждани", подчерта Георги Титюков, цитиран от Plovdiv24.bg.

Отделяме доста повече средства за физическо възпитание, защото активният спорт подобрява общото здраве, укрепва сърцето и е най-сигурният начин за предпазване от различни гръбначни изкривявания. Поради тази причина още от най-ранна възраст децата трябва да бъдат насърчавани да спортуват, за да укрепнат тялото си и растат здравословно", категоричен е той.

Анатоли Илиев, председател на "Българската спортна федерация за деца, лишени от родителски грижи", обясни, че учениците от по-горните класове масово се освобождават от задължителните часове по физическо възпитание, което от своя страна е много обезпокоителна тенденцията. Според него причини за това са отблъскващите условията за спорт, както и завишените изисквания, които възпитателите имат към учениците.

Предстои да бъде изготвено становище по проблема, с което да бъдат запознати Министерство на физическото възпитание и спорта, Министерство на здравеопазването, Министерство на труда и социалната политика, за да се върви към неговото разрешаване, обясниха още организаторите на кръглата маса.